lauantai 21. tammikuuta 2017

Utashiro: Hakamat ja miljoonat härpäkkeet.Seuraavaksi on vuorossa lisää Utashirosta. Viimeksi kerroin teille päällystakista ja tässä postauksessa olisi tarkoitus tehdä pikakatsaus asun muihin elementteihin. Joita ovat mm. viuhka, peruukki (+ härpäkkeet), alusyukata, hakamat, korut, tupsut, kaulahärpäkkeet ja nyörit solmuineen.. Tietenkin myös suosikkini, eli makeup testi. 

Paljon tekstiä siis tulossa. Jaksotan aiheet omiin kappaleihinsa. Elementit, joista en turhaan lähde kertomaan, ovat vyötärönauhat ja muut ns. perus jutut. Sandaalit (ja sukat), eli getat tilasin ebaystä.
.........


Hakamat olivat minulla jo valmiina, joten niiden tekemisestä minulla ei taida olla kuvia tallessa. Seuraavat hakamat ovat tulossa vielä tämän vuoden puolella, joten niiden ompelusta tarkemmin lisää myöhemmin.

Viimepostauksessa oli myös juttua värjäämisestä, joten sieltä voitte lukea tarkemmin ''ohjeita''. Liukuvärjäsin nämä hakamat perinteisesti. Suojasin sen osuuden, johon en halunnut väriä muovipussilla ja kumilenkeillä. Lisäksi en kastellut hakamia, jottei väri lähtisi vahingossakaan leviämään liikaa. Sen jälkeen kastoin hakaman lahkeet väriaineeseen. Annoin vaikuttaa, sekottelin välillä ja n. 15 min kuluttua upotin lahkeita lisää. (Lisäsin myös tottakai kiinnitysaineet, eli suolan ja soodan) Tämän tein muistaakseni noin 4-5 kertaa, niin että haalein kohta vain käväisi värissä. Sitten huuhtelu ja keittäminen kattilassa, jotta ylimääräinen väri irtoaisi. Kuivatus ja värjäys oli valmis. 

Hakamien kuivuttua silitin ne perusteellisesti ja maalasin lahkeeseen tulevat kuviot. Pensselillä, nimittäin sattuneesta syystä valkoiset kangastussit olivat kuluneet loppuun. Maalasin aina yhden kuvion, kuivatin ja siirryin seuraavaan. Kuvioita on noin 6 per lahje.

........
Valkoisen alusyukatan ompelin ihan perinteisesti kasaan, eikä siinä ole paljoa kerrottavaa. Alta pilkottavan harmaan kangas on ''alusyukatan alusasu'', jonka kangasta ja aikaa säästäen tein vain irrallisista osista. Toisin sanoen valkoisessa osassa on harmaat hihat ''sisuksena'' ja kauluksessa pilkottava harmaa reunus on ommeltu kiinni valkoisen takin reunaan. Kuvat selittävät ehkä paremmin mitä tarkoitan..

.......

Viuhka on toiselta puolelta samannäköinen, mutta ilman mustia kuvioita.

Seuraavana on vuorossa viuhka. Ostin aluksi ebaysta useamman erinlaisen viuhkan, joista ensimmäinen oli aivan liian iso.. toinen liian pieni, kolmas väärän värinen, neljäs meni rikki ja viides.. ei koskaan saapunut. Lopulta huomasin että Hobbypointissa myydään viuhkoja. Ihan perus puisia, valkoisia viuhkoja. Viuhkat olivat hyvänkokoisia n. 26cm korkuisia, mutta laadultaan perus ''kiinalaatua'', eli paperi oli hyvinkin ohutta ja valmiiksi ryppyistä. Ostin viuhkoja varmuuden vuoksi kaksi. 

Rupesin maalaamaan viuhkaa ensin peiteväreillä, mutta paperi alkoi heti rypistymään ja melkein hajosi liiasta vedestä. Jälki oli muutenkin naurettavan rumaa. Otin varaviuhkan ja maalasin sen akryyli väreillä, mahdollisimman pienellä määrällä väriä. Heti parempi. Kuivatin hiustenkuivaajalla värin heti kuivaksi, ettei kosteus ehtisi tehdä liikaa hallaa paperin kuidulle. Maalasin aluksi sinisen ja kellertävän-kultaisen pohjavärin molemmin puolin. Viuhkan kokonaan kuivuttua, piirsin tussilla mustat kuviot. Sen jälkeen otin lehtikultaa (lyöntimetallia) ja revin siitä paloja, jotka kiinnitin laimennetulla liimalakalla. 

Maalauksen ja lakkauksen jälkeen annoin viuhkan kuivua yön yli. Kuivuttua kokonaan, taittelin sen varovasti kasaan. Kiinnitin tiukat solmut viuhkan ympäri ja annoin olla muutaman tunnin tiiviissä paketissa. Avasin viuhkan varovasti ja kuten kuvasta huomaa, kuvio ei ole enään täydellisen synmetrinen, mutta lopputulos on muuten ihan kelvollinen. Ryppyjä on yhä, mutta loppuenlopuksi se ei pilaa kokonaisuutta tai näy lähes lainkaan kun kauempaa katsoo. Lehtikulta tuo myös kivan kiillon, vaikka sen käsittely on todella vaikeaa. 

........


Korvakorut on tehty pahvista, vanhoista korunosista ja lehtikullasta. Leikkasin ensin laatta osuuden pahvista ja päällystin lehtikullalla. Lisäsin vielä ketjun ja koruosan. Jälleen voin todeta että lehtikullan käsitteleminen on todella haastavaa. Kannattaa harjoitella ensin, ennenkuin lähtee päällystämään mitään. Kuten kuvasta näkyy, tasaisen pinnan saaminen on todella hankalaa. Rannekorut tein paksusta tekonahasta, jonka päällystin kultaisella tekonahkamaisella kankaalla. Liimasin jälleen liimalakalla ja pistin yön yli painon alle. Aamulla leikkasin palat, mittasin ranteen ympäryksen ja kiinnitin rannekkeeseen housukoukut. Rannekkeet onnistuivat todella hyvin, vaikka aluksi mietin pitkään miten ne ylipäätään tekisin. 

........Asussa on paljon tupsuja, joita olen tilaillut ebaysta useammankin kappaleen. Osa tupsuista on yhä saapumatta ja osa on osottautunut väärän kokoisiksi tai värisiksi. Suurin huolenaiheeni on ollut etumuksessa oleva rusetti ja sen suuri, pitkä tupsu. Joka on vieläpä vaikean värinen, eli tuommoinen vaalean kullan värinen. Kokeilin huvinvuoksi, miten onnistuisin tekemään tupsun itse, purkamalla satiininauhaa. Kuvassa näette pientä esimerkkiä, miten se tehdään. Satiininauhan reunasta on irrotettava reunummainen nauha, joka vedetään irti koko matkalta. Tämän jälkeen ei tarvitse kuin lähteä purkamaan. Yhteen tupsuu meni noin 6 kpl 20 sentin pituisia luiruja, jotka lopulta sidoin yhteen ja kiinnitin nyörin päihin.  kahteen isoon satiinitupsuun meni n. 3,5 metriä nauhaa. Hinnaksi tuli 6,60 €

Tupsuja tulee olemaan myös hihoissa ja peruukissa. Vielä en tiedä teenkö nenkin satiininauhasta. Toivon tottakai että postista tilaamani ehtivät saapua ajoissa ja ovat hyvän kokoisia/laatuisia.........


Ehkä cossin oudoimmat härpäkkeet ovat kaulassa oleva ''kaulahärpäke'' ja sen ympärillä oleva sininen nauha tupsuineen. Tein aluksi kaulahärpäkkeestä mallin softiksesta, kunnes päädyin tekemään lopullisen osan worblasta. Mustaworbla on onneksi ohutta, joten se ei onneksi niin kamalasti häiritse, vaikka epämukavalta se tuntuukin kaulalla. Kiinnitys tapahtuu jälleen housukoukuilla.

Nauhan värjäsin itse oikean sävyiseksi ja itse tupsu on tehty jälleen puretusta atiininauhasta. Päätin tehdä solmurusetin erillisenä osana ja tehdä housukoukuilla kiinnityksen, sillä tuskin olisin saanut nättiä rusettia aikaan conipäivänä. Kuva kertoo jälleen enemmän kuin tuhat sanaa.Nämä tupsut tein itseasiassa kolme kertaa eri materiaaleista, kunnes olin tyytyväinen lopputulokseen. Solmu, jonka kuvassa näette on nimeltään ''japanese omamori knot'', löysin tutoriaalin youtubesta ja reilun kolmen tunnin harjoittelun jälkeen, osaan mokoman jo ulkoa. Tuo sama tupsu on myös hihojen tupsuissa ja peruukin härpäkkeessä. Suosittelen myös tutustumaan sellaiseen kirjaan kuin ''The Complete Book of Chinese Knotting'', kirjassa on paljon erinlaisia solmuja ja kuvalliset ohjeet. 

........
Seuraavana peruukki. Joka on ehdottomasti koko asun vaikein ja hankalin osa. Hahmon hiukset ovat tyypillisesti epärealistiset ja en usko että on mahdollista edes saada tuollaista kampausta aikaiseksi, missä on paksu nuttura ja vielä paksut luirut sivuissa. Joten lisäkuidut olivat pelastus tässä peruukissa. Tein erillisen nutturan, jonka kuumaliimasin hiuksiin kiinni. Sivuluirut liimasin kuumaliimalla peruukin sivuille mahdollisimman huomaamattomasti. Luirujen latvat värjäsin idye poly, nimisellä värillä ja.. en osaa sanoa annanko sille siunaukseni vaiko en. Nimittäin väristä tuli todella haalea. Eikä värjääminen ole niin sotkutonta kuin paketissa luvataan.

Jälkikäteen ostin lisää kuitua ja värjäsin ne uudelleen, sekoittamalla väriin hieman kangasväriä.. saadakaseni vähän tummemman sävyn. Väri on tummempi, mutta on olemassa vaara, että väri tarttuu luiruista valkoiseen takkiini. Etenkin jos ilma on kostea.. Kiinnitin myös rusetit ja nauhat peruukkiin, viimeistelin sen hiuslakalla ja valmista tuli (kuvasta puuttuu tupsut.)

En ole täysin tyytyväinen peruukkiin ja sen tekemisessä on ilmennyt monenmonta ongelmaa. Toivon vain että saan sen kuljetettua ehjänä coniin. Fiilikset on ristiriitaiset ja jos minulla olisi mahdollisuus, modaisin peruukin kokonaan uudelleen.
........
Loppuun vielä makeup-testi Utashirosta. Kuvassa peruukki ei ole vielä täysin valmis ja kulmani eivät ole valkoiset, niinkuin hahmolla. En tiedä vielä jätänkö ne tummiksi vai maalaanko ne valkoisiksi. Yleensä kulmat näyttävät paremmilta tummina, kuin maalattuina. Ihan luonnollisuuden takia. Piilarit ovat siniset, sisuksesta kellertävät. Ikävä kyllä niiden väri ei ihan pääse oikeuksiinsa. En ole vielä löytänyt toimivia, jäänsinisiä piilareita, jotka näkyisivät tummanruskeissa silmissä kunnolla nimenomaan vaalean sinisinä. Olen tilannut myös uudet siniset piilolinssit, joten en vielä tiedä käytänkö kuvassa olevia vai en. 

.......

Ylimääräinen havannoiva kuva.

Viimeinkin lopputekstien aika. Huhheijaa tässä cossissa on niin paljon kerrottavaa ja näytettävää. Tässä on ehkä kaikki oleellisimmat osat ja härpäkkeet. Coniin on vielä viikko ja cosplanner näyttää että olisi jo 90% valmiina. Joten asun valmistuminen on satavarmaa. Toivotaan vain että posti tuo puuttuvat osat ajoissa ja mikään ei yllättäen hajoa/likaannu. :D


Kiitos jos luit tänne asti! Tässä oli kaikki Utashirosta, joten seuraavassa postauksessa tulee olemaan jotain vallanmuuta. Ohimennen voin mainostaa että kirjoitin vähän juttua itsestäni ja tehdyistä cosseista. Linkit sivun yläreunassa. :3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti