tiistai 17. tammikuuta 2017

Utashiro: kukkaispojun päällystakki + värjäystä


Noniin, vihdoin päästään klassisen tekopostauksen pariin. Kirjoitan tekopostaukset pariin osaan, sillä jo tähän ensimmäiseen postaukseen tulee paaaljon tekstiä.

Seuraava coni, johon olemme menossa Mourun kanssa, on tottakai Desucon Frostbite. Lisäksi osallistuimme kumpikin pukukisaan, joten seuraavaksi esittelenkin teille kisa-asuni työvaiheita.

Hahmoksi valikoitui lähes automaattisesti Utashiro (Yuugen Romantica), joka on jo hetken aikaan ollut cossisuunnitelmissani odottamassa sitä oikeaa hetkeä. Aluksi ajattelin cossata Munechikaa (Touken Ranbu), mutta se on ollut jo suunnitelmissa viime vuoden puolella ja noh kaikki ei mene aina suunnitelmien mukaan.. Etenkin kun kalliit materiaalit osottautuvat täysin vääränlaisiksi. Joten eipä tee hetkeen mieli edes ajatella koko cossia.

Olin kuitenkin tehnyt jo Munechikan hakamat, jotka ovat siis harmaat. Utashiron hakamat ovat myös harmaat, mutta niissä on tummansininen liukuväri. Houkuttava ajatus päästä ''skippaamaan'' hakamien tekeminen. Päätös oli selvä ja droppasin Munechikan kokonaan ja rupesin työstämään Utashiroa ennenkuin kisailmo ehti ilmaantua. Pääsin hyvin alkuun, vaikka edessä oli vielä pitkä ja kivinen tie.
.........


Työläin vaihe koko asussa on ehdottomasti ollut haori (päällystakki). Kankaana käytin varmasti monille tuttua lonetaa, jonka liukuvärjäsin siniseksi. Mainitkoon että ensimmäinen värjäys erä oli bambu viskoosia, mutta värjäyksestä ei tullut tarpeeksi siistiä ja sininen väri levisi liikaa koko kankaalle. Lonetaan päädyin pienten värjäys kokeilujen jälkeen, koska se nyt sattuu olemaan edullinen ja tuttu kangas. Lisäksi sitä on mukava maalata.

Loneta on puoliksi polyesteriä, joten siihen ei tartu perus kankaanvärjäysaineet normaalisti. Lisäksi siinä on teflon käsittely, joka tekee siitä likaa ja vettä hylkivän. Jos aikoo värjätä lonetaa, suosittelen että sen pesee ensiksi pesukoneessa pesuaineen kera (vaikka parikin kertaa) ja vielä sen ollessa litimärkä, sen voi heittää värjäytymään. On tärkeää että kangas on märkä, väri imeytyy kuituihin paremmin.

Käytän yleensä perus kylmäreaktiivi kangasvärejä. Kaava on kutakuinkin seuraava: väri lisätään kuumaan veteen ja sekoitetaan. Seuraavaksi kangas laitetaan seokseen ja annetaan olla muutaman minuutin. Sen jälkeen lisätään tekstiili suola ja annetaan olla noin 30 minuuttia. Sen jälkeen lisätään sooda ja annetaan olla 45 minuuttia. Sitten kangas huuhdellaan ja pistetään kiehuvaan veteen muutamaksi minuutiksi, jotta väri kiinnittyy ja ylimääräinen väri irtoaa. Kuivattaminen käy parhaiten kuivausrummussa tai ihan pesukoneen linkouksessa. Värjäyksen voi tehdä myös kokonaan pesukoneessa, perus kaupoissa myydään tähän tarkoitettua värjäysainetta ja suosittelenkin niitä lämmöllä, jos on tarkoitus värjätä ihan yksiväristä kangasta. Värjäytyvää kangasta on hyvä sekoittaa useasti/jatkuvasti tasaisen lopputuloksen saamiseksi ja tämän pesukone hoitaa puolestasi.

Itse jouduin kuitenkin värjäämään liukuvärjäten, joten oma värjäys operaationi oli hieman erinlainen. Tavallisesti liukuväri tehdään upottamalla kangasta vähän kerrallaan värjäys aineeseen vaikutusaikana. Niin että haalein kohta melkeimpä vain käväisee värissä. Tämä tapa kyllä toimii usein, mutta valkoinen kangas on todella haastava värjätä nätisti, joten.. tein hieman soveltaen noudattamatta vaikutusaikoja ja annostuksia. Minulla oli noin 3 ämpäriä, joissa jokaisessa oli erimäärä väriainetta. Tummasta vaaleaan. Dippasin kankaan ensin tummempaan, sitten vaaleampaan ja vielä vaaleampaan. Toistaen tätä kunnes kangas alkoi näyttää hyvältä. Yksinkertaista ja sottaista. Sitten kangas kuivuumaan ja ehkä tärkeintä: en pessyt kangasta mitenkään, jotta valkoinen pysyisi mahdollisimman puhtaana. Tälläinen värjäystapa ei takaa kestävää väriä, mutta kyseessä onkin cossiin tarkoitettu kangas, jota en heitä konepesuun.


Värjäyksen jälkeen alkoi kukkien maalaaminen. Luonnostelin kuvion ensin tussilla, jonka jälkeen maalasin ihan perus kangasvärillä päälle. Laimensin väriä ruiskuohenteella, tällöin se leviää nätimmin ja on muutenkin todella suuri apu maalatessa kankaalle. Jouduin myös maalaamaan sinistä sävyä tummemmaksi liukuvärjäyksestä huolimatta ja tämä olisi ollut hyvinkin vaikeaa ilman ruiskuohennetta. Se on nimittäin parempi vaihtoehto kuin vesi, sillä väripigmentti sekoittuu siihen paremmin ja siinä on mukana kiinnitysaineita. Litran pullo maksoi Hobbypointissa vähän päälle 6 euroa. Voin sanoa suoraan että koko pullo meni tähän maalausprojektiin. 

Ongelmilta en säästynyt, nimittäin jouduin maalaamaan takakappaleet uudelleen,
värin levittyä vahingossa liikaa kankaan yläosaan.
Kuvassa kuvio ennen ja jälkeen siistimisen.
Kun pohjamaali oli maalattu pariin otteeseen, aloin siistimään kuvioita. Siistin reunoja valkoisella tussilla ja rajasin vielä sinisellä, jotta kuviot korostuisivat. En tiedä, kuinka monta tuntia minulta loppuenlopuksi kuvioihin meni, ainakin reilu 10 tunti, kuka tietää kuinka paljon. Varmaan enemmänkin, mutta olin hyvin itsekriittinen tuijotettuani niitä kauan. Pyrin siis tekemään kuviot mahdollisimman siististi, niin siististi kuin vain pystyisin tekemään. Lopussa kiitos kyllä seisoo, kuten parista kuvasta ehkä huomaatte, kukat ovat paljon hienompia, kun niitä on siistitty ja rajattu tusseilla. Valkoisia kangastusseja minulta kului 9 ja sinisiä 3. Jälkikäteen kuulin että tussit olisi voinut täyttää laimennetulla kangasvärillä uudelleen. Noh, ensi kerralla kokeilen tätä niksipirkkaa.

Kuvioiden valmistuttua, ompelin haorin kasaan. Sisuskankaana käytin ohutta, turkoosin sinistä popliinia. Oli vaikeaa löytää tarpeeksi ohut sisuskangas takkiin, nimittäin jos jokin lonetassa on huonoa, niin sen paksuus. Puhumattakaan siitä, että kuviot ja paksuhko maalikerros saavat kankaan näyttämään hyvinkin kankealta, eikä se meinannut aluksi laskeutua ollenkaan nätisti. Sisukangas kuitenkin auttoi asiaan ja loppupelissä jäykkyys ei näy enään niin paljoa. Voin kuitenkin sanoa että takin ompeleminen kasaan ei ollut helppoa. Jäätävän, painava ja jäykkä riepu, monella tapaan niin raivostuttava.

Kasaan ommeltu takki, josta puuttuu ''reunakappaleen'' kuviot.
Ommeltuani takin kasaan, maalasin vielä etumukseen tulevat kuviot. Jälkikäteen ihan siksi, että liukuvärin ja kuviot kohdistuisivat paremmin. Lopulta vielä loppu siistimiset, perusteellinen silittäminen, jotta saumat suoristuisivat ja kuviot kiinnittyisivät. Kangas maali/tussi/värjäys kiinnitetään silittämällä, noin 30 sek per kuvio/kohta ilman höyryä. Päälle voi laittaa toisen kankaan tai leivinpaperia. Ei välttämättä sillä korkeimmalla lämmöllä, riippuu ihan kankaasta.

Takin reunuksissa ja hihoissa on myös pienet reiät, joihin laitoin kultaiset purjerenkaat. Renkaista on tarkoitus roikkua tupsut ja muut härpäkkeet, joista kerron myöhemmissä postauksissa.

Takki valmiina, mallinuken päällä.
Cossin työläin ja näyttävin osa on nyt valmis. Olen ylpeä aikaansaannoksesta, vaikka minua ärsyttääkin suunnattomasti värin leviäminen, pienet väri tahrat  (joita olen yrittänyt puhdistaa huonoin seuraamuksin) ja satunnaiset ei niin täydelliset yksityiskohdat.. Hihojakin jouduin itseasiassa lyhentämään ja mittasuhteet voisi olla hieman paremmat. Kaipaisin helmaan ainakin 5 cm lisää pituutta. Oli myös tärkeää muistaa kummalle puolelle asua tulee mitkäkin kuviot ja.. noh, minulla on vain tuo yksi reffi, minkä mukaan kukkia piirsin, joten jouduin hieman keksimään omasta päästäni miltä kuvointi näyttää esimerkiksi takaapäin.

Mutta kuten sanoin, olen turhan itsekriittinen, koska olen tuijottanut tuota riepua niiin monta tuntia, joten muistan ulkoa mikä kohta ärsyttää ja mikä on onnistuneempi.. Lisäksi ensimmäiset kukat ovat nätimpiä kuin viimeisenä piirretyt ja niin edelleen. Pakko silti myöntää, että siitä tuli hieno!

.........

Vihdoinkin postauksen lopputekstien aika. Kirjoitin tätäkin postausta luvattoman pitkään. Aluksi minun piti yhdistää tähän monta eri osaa Utashirosta, mutta taisi tämä takki vielä kaiken kunnian. Toisaalta sehän on tämän asun ''katseen vangitsia''.. tai ainakin toivon niin. :D

Seuraavaksi kerron teille lopuista Utashiron työvaiheista. Asu on jo melkein valmis ja odottelen itseasiassa että posti tuo pari puuttuvaa osaa. Joten valmiin lopputuloksen näette tosiaan frostissa. Kiitos jos jaksoit lukea tänne asti ja toivottavasti tekstistä oli sinulle jotain iloa! :>

Yksityiskohtia valmiista kuvioinnista.


4 kommenttia:

 1. Kiitos värjäysvinkeistä! Itsellä on juuri luvassa liukuvärjäystä nykyisessä asussa, joten tästä on taatusti hyötyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että postauksesta on hyötyä! :3 onnea matkaan, värjäys on aina riskipeliä :D

   Poista
 2. Ei saatana, toi on niin hemmetin hieno!!! En kestä!
  Väritki aivan ihanat (mun lempivärit) ja oot selvästi nähnyt hirveest vaivaa ton maalaamiseen! Miten sä jaksat? :DD Hahmoki ihan perkulen nätti btw, pitääpä tarkistaa tuo sarja ~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!:3 Hahmo design on kyllä aivan mahtava, juuri sopivan yksityiskohtanen (mutta silti toteutettavissa) kisacossiksi. :D En tiedä millä sitkeydellä olen tätä tehnyt, mutta päätin jo alottaessani että teen kaiken mahdollisimman huolellisesti. Semmonen.. kaikki taidot pöydälle ja katsotaan mitä syntyy?

   Poista